Recent News

Read the latest news and stories.

9 Amalan Hebat Hari Jumaat

9 AMALAN HARI JUMAAT YANG BESAR GANJARANNYA

HARI JUMAAT LAGI HEBAT DARI HARI RAYA. Rasulullah s.a.w bersabda, Sesungguhnya hari Jumaaat adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah. Iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jumaat itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam a.s, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jumaat juga akan terjadinya hari Kiamat. (HR. Ibnu Majah)

BERLAKUNYA LIMA PERISTIWA PENTING ALAM INI. Daripada Abu Lubabah bin Ibnu Mundzir r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda, Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan hari yang paling mulia di sisi Allah. Hari Jumaat ini lebih mulia dari hari raya Aidilfitri dan Aidiladha di sisi Allah. Pada hari Jumaat terdapat lima peristiwa; Diciptakannya Adam dan diturunkannya ke bumi, pada hari Jumaat Adam dimatikan, di hari Jumaat juga terdapat waktu yang mana jika seseorang meminta kepada Allah maka akan dikabulkan selagi tidak memohon yang haram, dan di hari Jumaat juga akan berlakunya kiamat. Tidaklah seseorang Malaikat yang dekat di sisi Allah SWT, di bumi dan di langit kecuali dia dikasihi pada hari Jumaat. (HR. Ahmad)

JUMAAT ADALAH ANUGERAH TERHEBAT! Demikian hebatnya hari Jumaat. Hayati hadith-hadith di atas kita dapat rasakan satu peluang yang maha hebat yang disediakan oleh Allah buat kita jambaNya. Doa sayangkan hamba-hambaNya sebab itu disediakan ganjaran yang cukup hebat segabai tanda anugerah, pemberian dan hadiah buat mereka yang payak mendapatkannya. Lakukanlah pasti Allah gadakan ganjaran dan luaskan kerahmatan juga keselamatan di dunia malah yang lebih penting lagi kebahagiaan di aalam sana nanti.

SAIYIDUL AIYAM. Jumaat adalah hari yang cukup istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat sebagai ketua dan ganjarannya lebih berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasululla s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah: Jumaat dinamakan sebagai Saidul aiyam iaitu penghulu segala hari (sebaik-baik hari).

KITA UMMAH YANG TERPILIH. Allah telah menyesatkan orang-orang sebelum kita dari hari Jumaat, maka umat Yahudi memperoleh hari Sabtu, umat Nasrani memperoleh hari Ahad. Lalu Allah mendatangkan kita dan memberi kita hidayah untuk memperoleh hari Jumaat. Maka Allah menjadikan hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, dan mereka (umat sebelum kita) berada di belakang kita pada hari kiamat. Kita datang paling akhir di dunia, tetapi paling awal datang di hari kiamat yang telah ditetapkan untuk mereka sebelum diciptakan seluruh makhluk. (HR.Muslim)

HARI JUMAAT HARI YANG PENUH KEBAIKAN DAN AMAT BERKAT. Kita tahu bahawa Allah a.w.t. telah menjadikan kota Makkah dan Madinah sebagai kota yang Suci lagi berkat; Dia juga menjadiukan dan memuliakan 3 buah masjid utama dalam Islam iaitu Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan Masjidil Aqsa; Allah s.w.t. juga menjadikan bulan Ramadhan Al-Mubarakah sebagai bulan paling mulia di berbanding bulan-bulan yang lainnya dan dalam bulan ini juga disediakan malam 1000 bulan iaitu Lailatul Qadar sebagai hadiah terhebat dalam hidup ummat Muhammad s.a.w; Dia juga menjadikan sepertiga malam sebagai saat dan waktu yang paling efektif dan mustajab untuk munajat dan mendekatkan diri kepada Pencipta dan Pemilik alam semesta; demikian juga hari Jumaat, hari yang diangkat darjatnya sebagai ‘Sayyidul Ayyam’ iaitu penghulu bagi seluruh hari. Hari Jumaat ini adalah hari yang paling utama dan berharga buat kita semua yang mana padanya disediakan sungguh banyak kebaikan, keberuntungan, peluang yang hebat untuk kita meraih pahala yang berganda-ganda!

KIAMAT NANTI JUGA PADA JUMAAT. Rasulullah s.a.w. bersabda lagi: “Hari paling baik di mana matahari terbit pada hari itu adalah hari Jumaat, pada hari itu Adam a.s. diciptakan, dan pada hari itu pula Adam dimasukkan ke dalam syurga, serta diturunkan dari syurga, pada hari itu juga kiamat akan terjadi pada hari tersebut terdapat suatu waktu di mana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintaannya.” (HR.Muslim)

TAK BUAT RUGI… Berikut adalah 11 amalan paling utama dan hebat keuntungannya bagi mereka yang mengamalkannya. Bergembira dan berbahagialah bagi mereka yang bersungguh-sungguh meraih keuntungan padanya dan amatlah ruginya mereka yang mengabaikannya!

AMALAN PERTAMA: Memotong Kuku. Sebelum menunaikan fardu Jumaat, kita disunatkan mandi walaupun waktu solat telah hampir. Disunatkan juga mencukur kepala, memotong kuku, memendekkan misai, memakai wangi-wangian dan mengenakan pakaian yang sebaik-baiknya. Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

AMALAN KEDUA: Membaca Surah Ali-Imran. Sabda Nabi s.a.w. yangb bermaksud: “Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendo’akan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.”

AMALAN KETIGA. Membaca Surah Al-Kahfi. Sabda Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri yang bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”

AMALAN KEEMPAT. Mengucapkan Selawat Ke atas Nabi s.a.w. Berselawat sekali ke atas Nabi, Allah Taala memberi rahmat 10 kali ganda. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksid: “Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali)”.(HR.Al-Baihaqi) Allah Taala juga ada berfirman dalam Al-Quran yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah Taala dan para malaikat telah berselawat ke atas Nabi. Wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sempurna ke atasnya (Nabi)”. (QS.Al-Ahzab:56)

AMALAN KELIMA. Membaca Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah

AMALAN KEENAM. Mandi Sunat Jumaat. Sabda Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: “Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.” Dan sebuah hadith daripada Ibnu Umar bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu. (Muttafaq alaih)

Manakala sebuah lagi hadith yang menerangkan tentang mandi sunat hari Jumaat adalah sebuah hadith daripada Samurah, diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah bersabda: Sesiapa yang berwuduk pada Jumaat, maka dengan keringanan itu, bolehlah dilakukan tanpa mandi tetapi mandi itu adalah lebih utama. (HR.Imam Abu Daud dan Tarmidzi).

AMALAN KETUJUH. Solat Jumaat. Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar. Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam, dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur. Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan dalam buku kehadiran malaikat.”

AMALAN KELAPAN. Berdoa Bersungguh-sungguh. Majoriti ulama’ berpendapat bahawa makbulnya do’a yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua. Ibnu Qayyim Al-Jauzi mengatakan: Di antara sekian banyak pendapat ada dua yang paling kuat, sebagaimana ditunjukkan dalam banyak hadis yang sahih, pertama saat duduknya khatib sampai selesainya solat. Kedua, sesudah Asar. Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba Mukmin apabila meminta (berdo’a) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan do’anya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan. (HR.At-Tirmidzi).

Sebuah hadith daripada Abu Hurairah r.a. telah meriwayatkan : Rasulullah s.a.w telah bersabda: “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. sedang membicarakan tentang hari Jumaat, dan baginda bersabda: Padanya (hari Jumaat) terdapat suatu saat yang tidak ditemui oleh seorang hamba (Allah) yang muslim dengan dia mendirikan solat sambil memohon kepada Allah akan sesuatu, melainkan apa yang dipohonkannya itu diberikannya kepadanya. Dia mengisyaratkan dengan tangannya yang diangkatkan”. (HR.Al-Bukhari dan Muslim)

AMALAN KESEMBILAN. Banyakkan Bersedekah. Sedekah pada hari itu lebih utama dibanding sedekah pada hari-hari lainnya. Ibnu Qayyim berkata: Sedekah pada hari itu lebih utama dengan sedekah pada enam hari lainnya seumpama di sedekah pada bulan Ramadhan dibanding bulan-bulan lainnya. Hadis dari Kaâab menjelaskan: Dan Sedekah pada hari itu lebih mulia dibanding hari-hari selainnya.

Sekian perkongsian ringkas daripada saya. Moga hari Jumaat kali ini lebih banyak manafaat dan keberuntungan yang kita dapat berbanding hari-hari Jumaat yang sebelum ini. Mereka yang lebih baik dan lebih banyak amalannya sekarang berbanding hari-hari sebelumnya pasti diberikan Allah s.w.t. hidup yang tenang, kaya dan bahagia. Segala yang berlaku semasa di dunia dapat diharungi dengan penuh ketabahan dan memiliki iman yang teguh. Sebagai balasan dan ganjaran dari Allah s.w.t. adalah bertemu denganNya dan dikurniakan syurga firdaus yang kekal kita di dalamnya buat selama-lamanya. InshaaAllah… Wallahua’lam.

Jom kita share info dan ilmu ringkas ini ke facebook/ twitter/ g+ (klik di bawah). Semoga melalui usaha yang sedikit ini kita diberikan pahala yang berpanjangan dan kehidupan yang lebih tenang, inshaaAllah…

You may also like

Comments

74 Comments

 • asslam tuan, mohon share ya

 • Subhanallah. Trma kasih tuan atas perkongsian ini.

 • Daud Mohamad

  Alhamdulillah terima kasih atas info bermanfaat ni tuan.

 • assalam tuan . saya mohon copy

 • Saharudin

  Alhamdulillah terima kasih.

 • Tq tuan atas perkongsian ini. Saya share ye

 • animal print baby onesies

  Excellent blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any recommendations? Thank you!

 • Renda Galletta

  This is really attention-grabbing, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and look ahead to in the hunt for more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks

 • men animal onesie

  Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 • Omer Frandsen

  Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 • Manchester City Trøjer

  Really….such a helpful website.

 • Napoli Tröjor

  Wow, gorgeous website. Thnx …

 • Real Madrid Drakt

  Many thanks very practical. Will share website with my pals.

 • Maglia Roma EPoco Prezzo

  Many thanks for sharing your great website.

 • Napoli Drakt

  Hey, great website you have there.

 • Manchester United Tröjor

  I enjoy the content on your web sites. Thanks a ton.

 • Liverpool Trøjer

  You have got impressive thing right.

 • Maglia Real Madrid Poco Prezzo

  Thanks, this site is really useful.

 • billiga fotbollströjor

  Amazing this is a valuable website.

 • maglie calcio

  Incredibly individual pleasant site. Tremendous info offered on couple of gos to.

 • fodboldtrøjer

  Keep up the exceptional work !! Lovin’ it!

 • fotballdrakter barn

  Thanks a lot! This is definitely an incredible web site!

 • maglie calcio a poco prezzo

  Amazing, this is a important online site.

 • fodboldtrøjer børn

  Lovely Web page, Carry on the very good work. Many thanks!|

 • fotballdrakter barn

  Nice web page you possess in here.

 • fotbollströjor

  Maintain the awesome work !! Lovin’ it!

 • Sandy Osler

  It’s very simple to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found this post at this site.

 • maglie calcio

  Many thanks, this site is really valuable.

 • maglie calcio

  You’re an extremely useful site; could not make it without ya!

 • Magliette Calcio Poco Prezzo

  What’s up, great webpage you have going here.

 • false eyelashes walmart

  It’s an awesome article designed for all the internet visitors; they will get benefit from it I am sure.

 • animal onesie next day delivery

  Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a great job with this. Also, the blog loads very quick for me on Opera. Superb Blog!

 • Andre Roeber

  I simply couldn’t depart your website prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply in your guests? Is going to be back often to check out new posts

 • maglia Everton poco prezzo

  Very rapidly this website will be famous among all blogging viewers, due
  to it’s good articles or reviews

  maglia Everton poco prezzo

 • PSG drakt

  If you are going for most excellent contents like I do,
  simply go to see this site everyday as it gives
  feature contents, thanks

  PSG drakt

 • Lazio fotballdrakter 2018

  I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your blog.
  It appears as though some of the text within your posts are running off the screen. Can someone else
  please comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

  Lazio fotballdrakter 2018

 • Atletico Madrid fotbollströja barn

  I got this site from my friend who told me about this site and at
  the moment this time I am visiting this website and reading very informative content at this place.

  Atletico Madrid fotbollströja barn

 • Billige barcelona fodboldtrøjer

  Please let me know if you’re looking for a article
  author for your weblog. You have some really good articles and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely
  love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

  Billige barcelona fodboldtrøjer

 • Here are a number of the web pages we recommend for our visitors.

 • Chelsea tröja

  It’s actually a great and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this useful info with
  us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  Chelsea tröja

 • PSG tröja

  you’re actually a just right webmaster. The web site loading speed is incredible.
  It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents
  are masterpiece. you have done a fantastic task on this subject!

  PSG tröja

 • Liverpool tröja

  Excellent beat ! I wish to apprentice whilst you amend
  your website, how could i subscribe for a weblog
  website? The account helped me a appropriate deal. I were
  tiny bit acquainted of this your broadcast provided brilliant transparent
  concept

  Liverpool tröja

 • Maglie Milan

  Great info. Lucky me I recently found your blog by accident (stumbleupon).
  I’ve book marked it for later!

  Maglie Milan

 • Maglia Del inter

  You can certainly see your expertise within the work you write.
  The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to
  mention how they believe. At all times follow your heart.

  Maglia Del inter

 • minecraft

  Excellent site. Lots of helpful info here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious.
  And of course, thanks for your sweat!

 • minecraft

  Usually I do not learn post on blogs, however I would like to say that
  this write-up very forced me to take a look at and do so!
  Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great article.

 • minecraft

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are
  just extremely fantastic. I actually like what you
  have acquired here, really like what you’re stating and
  the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it
  smart. I cant wait to read far more from you. This is actually
  a terrific website.

 • minecraft

  This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have
  found something which helped me. Thanks!

 • minecraft

  Fastidious answer back in return of this question with real arguments and explaining
  everything regarding that.

 • Always a significant fan of linking to bloggers that I like but dont get a lot of link adore from.

 • minecraft

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?

  I’m trying to find out if its a problem on my
  end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly
  appreciated.

 • minecraft

  Thanks for sharing your thoughts on minecraft. Regards

 • minecraft

  Amazing! Its genuinely remarkable piece of writing, I have got much clear idea regarding from this
  article.

 • minecraft

  Hi there! This blog post could not be written much better!
  Reading through this article reminds me of my previous
  roommate! He always kept talking about this. I most certainly will forward
  this information to him. Fairly certain he’s going to have a good read.

  Many thanks for sharing!

 • Here are some of the web sites we recommend for our visitors

 • farming simulator 2019 mods

  one of our visitors recently encouraged the following website

 • FS19 mods

  here are some links to websites that we link to simply because we assume they are worth visiting

 • FS 19 mods

  we like to honor many other world wide web internet sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out

 • dirty sex

  Here are some of the web-sites we suggest for our visitors

 • minecraft

  I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at this web site is actually good.

 • Stepfamily Porn Online

  we came across a cool site that you may possibly take pleasure in. Take a look in case you want

 • Stepfamily Porn Online

  although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be truly really worth a go by, so have a look

 • Stepfamily Porn Online

  please check out the websites we follow, including this a single, as it represents our picks through the web

 • minecraft

  Very shortly this web site will be famous among all blogging
  people, due to it’s pleasant articles

 • minecraft

  Its like you read my mind! You appear to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 • houses for sale in bellflower ca

  although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are essentially really worth a go via, so have a look

 • minecraft

  Howdy! This blog post couldn’t be written any better!

  Looking at this article reminds me of my previous
  roommate! He continually kept preaching about this.

  I will send this post to him. Fairly certain he’s going to have a good read.
  Thanks for sharing!

 • Dolce and Gabbana

  below youll discover the link to some internet sites that we assume you need to visit

 • we came across a cool web-site which you could possibly get pleasure from. Take a appear in case you want

 • usually posts some pretty fascinating stuff like this. If youre new to this site

 • Jimmy Choo

  that is the finish of this article. Right here you will come across some internet sites that we believe you will value, just click the hyperlinks over

 • adam and eve vibrator

  The details mentioned within the report are a number of the most beneficial obtainable

 • Web development services

  Here is a great Weblog You may Find Interesting that we Encourage You

 • One of our guests not long ago encouraged the following website.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *